21 Haziran 2011 Salı

Sanatçıya ülser sebebi - Burçak Bingöl'ün başına gelenler

Burçak Bingöl - 2006 - New York

Türkiye’de çağdaş sanat izleyicisi / habercisi olmanın en mide bulandırıcı tarafı, sanatçılar, galeri sahipleri, yazarlar veya küratörler arası kavgalara şahit olmak. Bu meslek dallarından birine mensup bir kişi, size bir sergiyle ilgili pek aklınıza yatmayan bir fikrini söylediğinde, günlerce bu fikir üstüne düşünüp sonra o eleştiriyi getiren şahsın, sanatçının eski sevgilisinin en yakın arkadaşı olduğunu falan öğrenip, kapısına dayanmak isteyebilirsiniz. Şuncacık kültür sanat haberciliği kariyerimde benim bile başıma gelmiş işler bunlar.

Eğer takip etmediyseniz, 13 Haziran tarihinde Radikal’de, Ayşegül Sönmez’in, Burçak Bingöl’ün CDA’daki sergisiyle ilgili bir yazısı yayımlanmıştı. 15 Haziran’da ise Sönmez’in, bir okurun Bingöl’ün işlerinin ikisinin Ai Wei Wei’den çalıntı olduğu iddiası üzerine, yeni bir yazısı çıktı. Yazıdan Sönmez’in sanatçıyla, konuyla ilgili bir konuşma yaptığı anlaşılıyor; yazı “Daha önce yapılmış bir sanat eserini, Türkiye’li sanatçı daha önce yapılmış olana referans vermeden kullanınca öyle oluyor ister istemez” gibi cümlelerle Bingöl’ü, alenen, hırsızlıkla suçluyordu.

Burçak Bingöl, haberi buraya kadar takip edebilenlerin aklında artık bir hırsız, uyanık bir taklitçi olarak kalacaktır. Oysa CDA’dan gelen email’de Bingöl, ‘Kapalı Devre’ isimli çalışmasını 2004 ve 2006 yıllarında (yani Wei Wei’den yıllar önce) sergilediğini fotoğraflar eşliğinde savunuyor. 15 Haziran tarihli yazıda taklit olduğu öne sürülen bir diğer iş, ‘Günebakan’ın sergilenme tarihiyle, Ai Wei Wei'nin sözde orijinalinin sergilenme tarihi aynı güne denk gelmiş. Yani bu işte de hırsızlık ihtimal dışı görünüyor. Bingöl aynı yazıda, bu delilleri Sönmez’in kendisine de sunduğunu söylüyor.

Seramik hem endüstriyel hem sanatsal olarak sıklıkla kullanılan bir malzeme ve bu da belli ki, sanatçıya eskiden beri ilham vermiş. http://www.burcakbingol.com adresinden, sanatçının eski işlerine şöyle bir göz atmak bile, bunu anlamak için yeterli.

Hiç yorum yok: