19 Temmuz 2011 Salı

gönderrr - 19 temmuz 2011

(bugün yayımlanan yazı - gazete linki burda)

*Resmen haklı çıktım. Geçtiğimiz haftalarda San Francisco’da bir galeriden kolunun altında Picasso’nun ‘Tete de Femme’iyle çıkan Mark Lugo gerçekten de ‘lüks hırsızıymış’; çaldığı Picasso’lar, Fernand Leger’ler evinin duvarında asılı bulunmuş. Polis “Pek satılacak gibi gözükmüyorlardı” demiş; Lugo’nun avukatı müvekkilinin ‘psikolojik bir rahatsızlığı olup olmadığını’ araştırıyormuş. Daha önceki vukuatları arasında 6 bin dolar değerinde şaraplar, 2 bin dolar değerinde şampanyalar çalmak da var.

Tabii hâkim bu suçları çok komik ya da çok eğlenceli bulmamış; 5 milyon dolarlık kefalet ücretinde karar kılmış. Bu adamın hayatından bir Hollywood filmi yapılmazsa, ben bu işi bırakıyorum!

*Morrissey hayatını yazıyor. Muhtemelen yine faşist midir, anarşist midir; ırkçı mıdır, haklı mıdır karar veremeyeceğiz ama şunları biliyoruz: Kitap Penguin Classics’ten çıkacak, çok kalın olacak ve Aralık 2012 itibariyle çok satmaya başlayacak.


*Memlekette graffiti kültürünü yeşerten insan Tunç Dindaş’ın (ya da Turbo’nun) ‘Monsters, Robots & Istanbul’ sergisi 311artworks’te açıldı. Turbo, canavarlar ve robotları “kendi kültürümüzle” yoğuruyor. Sergi uzun ömürlü değil, 6 Ağustos’a kadar gördünüz gördünüz.

*Dünyanın bir ucundaki bir diğer graffiti camiasında Mr Brainwash, Red Hot Chili Peppers’ın yeni albümünün tanıtımını yapıyor. Bu cümleden sonra sorulabilecek ilk soruya cevap: Mr Brainwash, Banksy’nin geçen seneki belgesel Oscar’ı adayı filmi ‘Exit Through the Gift Shop’ın kameramanı ve aynı zamanda sonradan graffiticiliğe soyunan kabiliyetsiz sanatçısı. Mr Brainwash, kimine göre, gerçek bir graffiti sanatçısı değil; graffitinin ticarileşmesinin bir sembolü (bana göre böyle). Kimi ise Mr Brainwash’ın varlığına yürekten inanmış vaziyette. Yani tipik bir Banksy muamması; cevabı bilemesek de graffiti anlayışımızı sorgulamaya itildik bir kere... Gerçek ne olursa olsun, Mr Brainwash, Red Hot Chili Peppers’ın 30 Ağustos’ta piyasaya çıkacak albümü ‘I’m With You’nun posterlerini Los Angeles’ın duvarlarına yapıştırmaya başladı bile.

*Pritzker Mimarlık Ödüllü ilk kadın mimar Zaha Hadid’in, Çin’in Guangzhou şehrinde yaptığı opera binası tam bir rezalete dönüştü. Nisan ayında açılan bina zaten Çin’in Dubai’liğe oynayamaya çalışması açısından hayli komikti; daha üçüncü ayı dolmadan bina akıtmaya, çatlamaya başlayınca tam bir komediye döndü. Hadid, yakın zamanda İstanbul Kartal’da da kentsel dönüşüm adı altında yıkım yapacak. Ona pek gülmeyeceğiz gibi gözüküyor.

4 yorum:

onur turkcelik dedi ki...

banksy belgeselinin isminde sorun var gibi...
http://www.imdb.com/title/tt1587707/

deja dedi ki...

orijinaliyle değiştiriyorum, teşekkürler.

ince dedi ki...

bu çinli mimar ile ilgili bi haber daha önce görmemiştim ????

deja dedi ki...

mimar çinli diil, iranlı. ama bina çin'de. roma'daki yeni çağdaş sanat müzesinin de mimarı aynı zamanda