24 Nisan 2011 Pazar

çağdaş sanat müzesinde ordu propagandası


Bir çağdaş sanat müzesinde ne görmeyi beklersiniz? Cer'modern', mimarisi, lokasyonu ve kapsamıyla potansiyel sahibi bir müze; 30 Nisan'da da yıllardır beklenen Erwin Olaf sergisini açacaklar. Ancak geçen hafta müzeyi ziyaret edenler kötü bir sürprizler karşılaştılar: Müzenin alt katında, "Türk Hava Kuvvetlerinin 100'üncü kuruluş yıldönümü kapsamında" bir fotoğraf sergisi kurulmuştu. Fotoğraf çağdaş sanattan sayılmadığından değil; bu fotoğrafların öznelerinin bir çağdaş sanat müzesine hiçbir açıdan uymamasından. Müzenin alt katı tamamen, her biri M.K. Atatürk imzalı savaş uçaklarının ve bu uçakları kullanan subayların fotoğraflarına ayrılmış.


Cermodern'in sayfasında sergi tanıtımı amacıyla, serginin "Hava Kuvvetlerinin gücünün ve başarısının ardındaki görünmeyen ve bilinmeyen tüm eğitim süreçlerini, zorlu çalışma ortamlarını ve kurum içindeki sosyal yaşamı" anlattığı söylenmiş. Çok lazımdı çağdaş sanat izleyicisine hava kuvvetlerinin başarısının ardındaki süreçler. Havacılığın çok ilginç fotoğraflar ortaya çıkarabilecek bir alan olduğu doğru ama Türk bayraklı kasklar, Boğaz'ın üstünden geçen savaş uçakları ve batan güneş falan... Bunlar sanatla alakası olmayan, hiçbir şeyi sorgulamayan, sadece alenen propaganda amaçlı fotograflar.
Yetmezmiş gibi, bir de video oynatıyorlar müzenin konferans salonunda; konu ne dersiniz? Bağyan hava subayları! Onların başarıları, erkek subayların bağyan subaylara yaklaşımı, ev hayatıyla iş hayatını nasıl dengeledikleri... Defalarca bağyan, bağyan diyerek, çağdaş sanat müzesinde, bildiğiniz ordu propagandası yaptılar 12 gün boyunca...

1 yorum:

derman özenç dedi ki...

emir altında sanat. ne güzel, modern sanatın sınırları namlunun ucunda.

üniforma giydirilmiş sanat ya da üniformanın önünde eğilen apoletten korkan sanat.

nelerle uğraşıyoruz! devlete bile tahammül edemiyorken bir de ordu!