29 Ekim 2010 Cuma

italya'da da sanata para yok


dünyanın her yerinde, kültür-sanat fonları giderek azalıyo. ingilizler bile "okul, hastane yaptırıcaz o paralarla" diyip sanattan paralarını çektiler, artık hiçbi şeye şaşmiycaz heralde. dün akşam, roma film festivali'nin açılışını, ellerinde pankartlarla italyan film endüstrisi çalışanları basmış. sebep: hükümetin, sanata verdiği desteği azaltması.
yani gerçekten! nerdeyse kasım ayındayız ve hiç ağız sulandırıcı haber yok. gerçi galiba, geçenlerde damien hirst'le ilgili bi şeyler oldu ama he's soo old news. sadece çağdaş sanat alemlerinde de diil, müzik ve film haberleri de artık sadece dandirik dandirik festivallerden geliyo.

neyse roma film festivali'nin açılışını yapıcak olan film, massy tadjedin'in çok dandik olduğu besbelli olduğu için neden açılış yaptığını hiç anlamadığım (aslında gayet anlıyorum: başrollerde keira knightley ve eva mendes var. ama ben esas keira knightley'nin bu filmde neden oynadığını anlayamadım) 'last night'mış. yönetmen çıkıp "bizce de haklısınız" demiş. oyuncular da, aynen kenara çekilip kırmızı halıyı protestoculara bırakmışlar.
canım isterse, festivalden haberler de koyuciim.
ama şimdilik ken loach'un oğlu, jim loach'un ilk filmi 'oranges and sunshine'ın festivalde gösterileceğini söyliyim. dileğim, ken loach'un da tahtını oğluna devredip bu alemlerden uzaması.

Hiç yorum yok: