25 Eylül 2010 Cumartesi

ab'den küçük sinemalara destek

bi tarafta ingiltere'de hükümet sinemadan desteğini çekerken diğer tarafta, avrupa birliği sinemaların dijitalleşemedikleri için tehdit altında olduklarına uyanıp sinemalara maddi destek sağlama kararı almış. gayet iyi durumda olan avrupa sineması her şeye rağmen hollywood tarafından tehdit altında. avrupa insanı sinemalara hala senede 6.3 milyon euro kazandırıyomuş (bu 2009'un sayısı. 2008'e göre yüzde 12 artış varmış). ancak avrupanın sinemaları hep art house hep art house (dörtte üçü). abd'de ise (bu karşılaştırma çok hoşuma gitmedi ama trivia olarak da olsa, koyuyorum) sinemaların yüzde 35'ini multiplexler (yani ayu gibi sinema salonların) oluşturuyomuş. avrupa'da bu oran yüzde 10'muş. ab'nin yeni üyelerinde ise sinemaların yüzde 60 - 80'i bir ya da iki salondan oluşan eski tip salonlarmış.
bunlara bi diyeceğimiz yok. fakat durum şuymuş: dijital film her ne kadar, bu işi çok ucuzlattıysa da (dijital film yapmak 35 mm'ye göre on kat daha ucuz), bir sinemanın dijitalleşmesi 75bin euro'ya patlıyomuş. eğer bu noktada sinemalara yardım yapılmazsa, bu durum multiplexler ve box-office'e oynayan filmlere yariycakmış.
2007 yılında ab kültür yönetmenliği bu işe 25 milyon yatırmış. "şu anda o kadar paramız yok. dört milyon euro verebiliyoruz. ancak sinemalar, kıtanın fakir bölgelerine aktarılan fondan yararlanılabilir" demişler.
üç boyut teknolojisine destek vermeyi planlamıyolarmış çünkü üç boyutlu sinemalar, bilet fiyatlarının çok artmasına sebep oluyomuş.

Hiç yorum yok: